Delta Dunării este o destinație ideală atât pentru exploratori și iubitori de natură sau activități outdoor, cât și pentru familii cu copii.

Până să ajungi în acest paradis al naturii, este important să te informezi pentru a te putea bucura cu adevărat de atracțiile Deltei Dunării.

Descoperă un articol sub formă de ghid de explorare, cu informații despre Delta Dunării și multe curiozități. Să pornim!

  • Informații despre Delta Dunării
  • Delta Dunării hartă
  • Atracțiile Deltei Dunării
  • Activități recreaționale și de aventură în Delta Dunării
  • Curiozități despre Delta Dunării

Informații despre Delta Dunării

În rândurile următoare vei afla informații despre Delta Dunării România, începând de la modul de formare, fauna și flora Deltei Dunării, care sunt atracțiile turistice și ce activități poți face, până la curiozități despre acest loc minunat la țării noastre.

Cum s-a format Delta Dunării

Delta Dunării (Danube Delta) s-a format prin acțiunea permanentă a fluviului Dunărea (Danube), care străbate țara noastră intrând prin localitatea Baziaș (granița cu Serbia) până la ieșirea în Marea Neagră.

Dunărea a creat o deltă inedită, cu trei brațe principale prin care se varsă în Marea Neagră. Brațele Dunării sunt Chilia, cel mai lung braț, Sulina, braț complet navigabil, și Sf. Gheorghe, cel mai vechi braț. La Gura Portiței din Sulina, de altfel singurul oraș din Deltă, vei vedea cel mai bine acest fenomen spectaculos de vărsare. Nu trebuie să ratezi, așadar, locul unde se varsă Dunărea în Marea Neagră.

Sedimentele Dunării (nisip, pietriș, nămol și pământ) au format ceea ce putem explora noi astăzi. Pentru că Dunărea este un fluviu cu un debit mare de apă, fiind al doilea cel mai lung fluviu din Europa, extinderea și modelarea Deltei sunt constante. Vei afla mai jos că suprafața Deltei este în continuă creștere.

Cum Dunărea a contribuit la formarea acestui paradis natural, citește informații generale și curiozități despre 👉 fluviul Dunarea.

Când s-a format Delta Dunării

Sedimentele aduse de Dunăre au început să se formeze încă din perioada postglaciară, acum peste 10.000 de ani. Depunerea sedimentelor s-a putut realiza datorită faptului că, în trecut, Marea Neagră ar fi fost caracterizată de existența unui golf închis printr-un cordon litoral de nisip. Acest aspect fizico-geografic a contribuit la formarea Deltei Dunării.

În prezent, Delta Dunării, alături de Insula Sacalin, este cel mai nou pământ românesc și, totodată, european.

Suprafața Deltei Dunării

Suprafața Deltei Dunării (împreună cu complexul lagunar Razim-Sinoe) este de 5.500 km pătrați, fiind a doua deltă ca mărime din Europa. Interesant este că suprafața ei este în continuă creștere, cu circa 40 de metri pătrați pe an. Circa 80% din deltă se află pe teritoriul României, iar restul în țara vecină, Ucraina.

Suprafața Deltei este împărțită în mai multe zone după cum urmează:

  • Zone strict protejate, unde accesul turiștilor este interzis sau limitat;
  • Zone tampon, unde sunt permise activități turistice, însă sub un regulament de protecție și conservare;
  • Zone economice, unde se desfășoară activități economice și recreaționale, sub reguli de dezvoltare durabilă.
Peisaj din Delta Dunării
Peisaj din Delta Dunării

Clima Deltei Dunării

Clima Deltei Dunării este de stepă temperat continentală, fiind influențată în mod direct de vecinătatea cu Marea Neagră. În principiu, iernile sunt blânde, iar verile nu sunt extrem de caniculare.

Nivelul de umiditate este mare și se creează un nivel ridicat de radiații solare. Așadar, protecția solară este foarte importantă atunci când vizitezi Delta Dunării. De altfel, Sulina este cea mai însorită localitate a României.

Vântul, care bate preponderent primăvara, este un fenomen natural caracteristic pentru Delta Dunării, dar și ceața, în perioada de toamnă.

Locuitorii din Delta Dunării

Cea mai mică densitate de locuitori din România se găsește în Delta Dunării. Vorbim de un locuitor la 30 de hectare.

Populația totală însumează circa 27.000 de locuitori, peste 20% regăsindu-se în orașul Sulina, iar restul, în cele 28 de sate pescărești.

Comunitățile de români, ruși lipoveni, ucraineni și turci conviețuiesc într-un mod armonios.

Stilul de viață al locuitorilor Deltei se leagă de resursele zonei. Principala îndeletnicire a locuitorilor o reprezintă pescuitul și agricultura.

De asemenea, turismul și activitățile conexe sunt importante pentru traiul oamenilor. Turismul însă aduce și aspecte mai puțin plăcute, de aceea limitarea anumitor activități recreaționale sunt benefice pentru sustenabilitatea mediului natural regăsit aici.

Tradițiile sunt păstrate din generație în generație, fiind o adevărată comoară culturală a țării noastre. De exemplu, tradițiile de sărbători sunt respectate prin colinde și bucate tradiționale.

În privința tradițiilor culinare, borșul de pește, plachia de pește, crapul la proțap, saramura și storceagul sunt câteva preparate gastronomice îndelung apreciate și greu de egalat.

Delta Dunării și protecția UNESCO

Delta Dunării face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, încă din anul 1991. Clasificată ca rezervație a biosferei, este protejată prin Convenția Ramsar ca zonă umedă de importanță internațională.

Așadar, vizitarea Deltei Dunării se face prin forme de activități ecoturistice care să protejeze și să conserve mediul natural de aici.

Poză cu sat în Delta Dunării
Ponton din lemn spre râu
Ponton din lemn spre râu

Delta Dunării hartă

Harta Deltei Dunării

Unde se află Delta Dunării? Este localizată în sud-estul României, în județul Tulcea, fiind formată dintr-o rețea complexă de brațe, canale, lacuri și mlaștini, dar și suprafețe de uscat.

.

În cea mai mare parte, Delta Dunării se află în Dobrogea, pe teritoriul României, și parțial în Ucraina.

Importanța Deltei Dunării este determinantă în ceea ce privește biodiversitatea la nivel european, fiind considerată un paradis natural care necesită protecție și conservare specială.

Atracțiile Deltei Dunării

Continuăm cu informațiile despre Delta Dunării, ajungând la potențialul ei turistic.

Delta Dunării este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în România. Merită să ajungi aici măcar o dată în viață!

Tocmai din aceste motive, această destinație trebuie cunoscută cât mai bine pentru a te bucura de frumuseți. Fără îndoială, biodiversitatea bogată are cel mai mare potențial în rândul iubitorilor de natură, însă vei vedea că mai sunt și alte tipuri de atracții turistice de bifat.

Uite ce poți face în Delta Dunării:

  • În ceea ce privește rezervațiile naturale Delta Dunării, Pădurea Letea este o experiență ecoturistică unică prin vegetația luxuriantă, dunele de nisip și, bineînțeles, hergheliile de cai sălbatici;
  • Tot ca experiențe ecoturistice deosebite, rezervația naturală Caraorman este caracterizată de peisajul cu aspect deșertic, dar și de stejarii seculari. De exemplu, „stejarul îngenuncheat” se consideră că are peste 400 de ani;
  • Sate pescărești de vizitat: satul Sf. Gheorghe, cu plaja sa sălbatică, satul Crișan, satele Jurilovca și Sarichioi, cu casele tradiționale pescărești vopsite în albastru, Mahmudia sau Uzlina – printre cele mai sălbatice sate pescărești din Deltă;
  • În privința lacurilor, Matița este fascinant, fiind acoperit în totalitate cu plante acvatice. Este preferat de pescarii la știucă, dar și de turiștii care vor să admire biotopul Deltei. Lacul Roșca este recunoscut pentru colonia impresionantă de pelicani albi, pe lacul Rotund își au casa cormoranii, canalul Litcov (între Sulina și Sf. Gheorghe) este traseul unde poți admira case pescărești tradiționale, iar lacul Gorgova este printre cele mai mari lacuri din Delta Dunării. De asemenea, o excursie la golful Musura, în care să vezi răsăritul, este o experiență de neuitat;
  • Excursie la apus de soare pe ruta Crișan – Mila 23 este recomandată, cu precădere, romanticilor;
  • Complexul lagunar Razim-Sinoe, cu suprafață de peste 100.000 ha, format din mai multe lacuri litorale cu conexiune la Dunăre și Marea Neagră;
  • Vizită la Gura Portiței, unde poți vedea cum Dunărea și Marea Neagră se unesc. De asemenea, aici poți face și o baie;
  • Ca atracțiii gastronomice, mesele tradiționale pescărești, din care să nu lipsească celebrul borș de pește făcut la ceaun pe pirostrie, icre de crap, saramura lipovenească sau plachia de somn, sunt de neratat. Încearcă și vinurile dobrogene. Poți experimenta o „clacă pescărească”, cu mâncare, muzică tradițională și povești interesante din Deltă;
  • Pentru a descoperi cultura și stilul de viață al lipovenilor, Mila 23 este destinația pe care trebuie să o ai pe lista scurtă;
  • Muzica tradițională rusească și ucraineană în sate precum Sarichioi sau Mila 23. Astfel de ansambluri sunt întâlnite în diverse perioade ale anului, la sărbători sau evenimente locale;
  • Mănăstirea Stipoc este singura mănăstire din Delta Dunării, accesul realizându-se doar pe apă. Aici vei găsi o biserică construită din lemn, în stil moldovenesc, înconjurată de foarte multe flori;
  • Aspectele din viața pescarilor din Delta Dunării pot fi cunoscute printr-o vizită la Muzeul Casa Pescarului de la Mahmudia;
  • Barca pescărească tradițională este lotca, fiind un mijloc de deplasare pentru localnici. În acest sens, Muzeul Lotcii de la Mila 23 este o atracție turistică plutitoare care merită vizitată.

Delta Dunării este un peisaj unic în țara noastră, în care conectarea cu natura ocupă un loc esențial. La Dolphin Camping ai o varietate de 👉 tipuri de cazare disponibile, în funcție de preferințele tale. În plus, te așteptăm cu un cinematograf în aer liber și diverse jocuri pentru petrecerea timpului în zona noastră de camping.

Zonă de camping cu corturi instalate
Cameră de cazare din lemn cu două paturi
Cinematograf în aer liber
Sală de jocuri în cabană
barca cu motor
Barcă cu motor pe Dunăre
Șalupă între stufăriș
Cai sălbatici pe plajă
Apus în Delta Dunării cu șalupe

În rândurile următoare, vei descoperi informații despre plante și animale din Delta Dunării.

Animale din Delta Dunării

Luând în considerare suprafața mică de uscat, viețuitoarele din Delta Dunării sunt reprezentate, îndeosebi, de specii adaptate mediului acvatic. Vorbim de pești, amfibieni, reptile și păsări, dar și mamifere.

Peste 130 de specii de pești trăiesc în apele Deltei. Cei mai reprezentativi pești sunt morunul, cega, păstruga, scrumbia de Dunăre (în perioada de depunere a icrelor), crapul, știuca, somnul, bibanul etc.

De asemenea, sunt și 10 specii de amfibieni. Broasca țestoasă de uscat dobrogeană este specifică locului, iar singura specie veninoasă de șarpe este vipera de stepă.

Păsările, în număr de peste 340 de specii, sunt îndelung căutate și admirate de vizitorii care ajung în Delta Dunării. Cu alte cuvinte, în Deltă există 80% din avifauna României.

Cele mai întâlnite specii de păsări sunt cele acvatice, precum pescărușul, egreta, lebăda, cormoranul, rața, barza albă, cocorul, pelicanul creț etc. Majoritatea păsărilor din Deltă sunt migratoare.

Cea mai mare pasăre răpitoare este codalbul. În 2007, Delta Dunării a fost declarată Arie de Protecție Specială Avifaunistică.

Mamiferele Deltei Dunării sunt, în general, de talie mică și adaptate mediul acvatic. Cele mai concludente exemple sunt nutriile, nurcile sau vidrele. De asemenea, pe suprafețele cu uscat întâlnim mistreți, bursuci, vulpi, iepuri sau căprioare.

Spre gurile de vărsare ale Dunării, în zona Sulina, s-au întâlnit, și câteva specii de delfini. Apariția lor este însă destul de rară aici, ei preferând apele Mării Negre. Moluștele, precum melcii și scoicile, și crustaceele, ca racul de râu și crabii, fac și ele parte din fauna Deltei.

Fauna Deltei Dunării este, așadar, printre cele mai bogate și variate de pe continentul european.

lebada cu pui
Lebada cu pui
Rațe sălbatice
O pereche de prigorii
Pasăre stârc Delta Dunării
Pasăre în zbor
Vipera de stepă

Plante din Delta Dunării

Din orice anotimp ai privi-o, flora Deltei Dunării este un adevărat spectacol al naturii.

În proporție mare, de aproape 80%, vegetația este specifică zonelor umede. Prin urmare, plantele din Delta Dunării sunt reprezentate de stufăriș, plauri, rogoz, papură, pipirig și salcie pitică. Stuful constituit în plauri este un tip de vegetație plutitoare specifică pentru toată Delta Dunării.

Pe marginea canalelor de navigație este o mare varietate de nuferi. Pentru a admira spectacolul oferit de nuferi, vizitează Delta între lunile iunie și septembrie. Este perioada de înflorire a nuferilor albi și galbeni.

Pe grindurile fluviale vei putea observa diverși arbori și arbuști precum plopul alb, plopul negru, cătina, tufele de mure etc.

În Delta Dunării există și două plante carnivore, aldrovanda și otrățelul de baltă.

Pădurea Letea este unul dintre cele mai frumoase locuri în ceea ce privește vegetația luxuriantă subtropicală. Peisajul natural întâlnit aici este unic, cu dune de nisip, pâlcuri de pământ cu stejari seculari, multe specii de orhidee și o specie de liană ce poate ajunge până 20-25 de metri lungime.

Pădurea Caraorman prezintă și ea un ecosistem aparte, cu specii de copaci, precum stejari seculari, frasini și paltini, care fixează dunele de nisip.

În rezervațiile naturale Delta Dunării sunt și specii de plante unice. De exemplu, arinul negru, aflat în rezervația Erenciuc, mai crește doar în această zonă a Europei. Floarea de colț și spicele de apă sunt, de asemenea, plante rare protejate.

Broaște țestoase printre nuferi
Răsărit de soare în Delta Dunării
Răsărit de soare în Delta Dunării

Activități recreaționale și de aventură în Delta Dunării

În Delta Dunării poți face o mulțime de excursii în aer liber, activitățile outdoor fiind de bază în această destinație unică în țara noastră. Fiecare canal sau braț secundar este unic și are frumusețea sa.

Delta Dunării se adresează exploratorilor de orice vârstă. Așadar, este destinația ideală pentru cei care caută locuri naturale sălbatice, grupuri de prieteni cu spirit de aventură (inclusiv teambuildinguri), și, nu în ultimul rând, familii cu copii ce caută activități recreaționale interesante.

Poți avea în vedere, în funcție de preferințele tale, următoarele tipuri de activități recreaționale și de aventură:

  • Excursii pe canalele și lacurile Deltei;
  • Plimbări pe apă cu caiace sau SUP-uri;
  • Pescuit recreațional;
  • Birdwatching, aici fiind un adevărat paradis al păsărilor;
  • Plimbare cu căruța prin pădurea Letea;
  • Plimbare prin satele pescărești, pe jos sau cu bicicleta;
  • Participare la o clacă pescărească, cu muzică, povești și mâncare specifică.

Spectacolul Deltei Dunării se poate observa de pe brațe, canale și lacuri. Ți-am pregătit mai multe experiențe de 👉 excursii cu barca pe care le poți rezerva online.

Uite câteva imagini cu Delta Dunării care surprind principalele activități recreaționale:

Oameni în caiac
Șalupă traversează Delta Dunării
Turiști în șalupă
Stol de pelicani
Ponton de lemn în Deltă
Peisaj Delta Dunării
Picnic pe plajă

Curiozități despre Delta Dunării

Tot ca informații despre Delta Dunării, îți prezentăm și câteva curiozități bine de știut:

  • Este singura deltă din lume ce a fost declarată Rezervație a Biosferei. Altfel spus, este un adevărat muzeu al biodiversității;
  • Aici regăsim cea mai compactă suprafață de stufăriș din lume;
  • Suprafața Deltei Dunării crește constant, de la an la an;
  • Cea mai mică densitate a populației din România;
  • Singura localitate cu statut de oraș din Delta Dunării este Sulina. Este unicul oraș-port din țară cu ieșire atât la Dunăre, cât și la Marea Neagră. De asemenea, este orașul aflat la cea mai joasă altitudine din țară și, așa cum ai aflat deja, este cea mai însorită localitate;
  • Pădurea Letea este cea mai mare pădure de nisip din Europa, fiind, totodată, cea mai veche rezervație naturală din România;
  • Din cele trei brațe, brațul Sf. Gheorghe este cel mai vechi al Dunării. S-a format înaintea erei noastre și are peste 100 km lungime;
  • Singurele păduri de nisip din România se găsesc în Delta Dunării. Sunt pădurile Letea și Caraorman, cu vestitele liane și dune de nisip care se întind pe suprafețe considerabile. De altfel, Pădurea Letea, vestită și pentru caii săi sălbatici, este printre cele mai vechi rezervații naturale din țară;
  • Există cea mai mare colonie de pelicani comuni din Europa;
  • Întâlnim cel mai mare șarpe din țară. Supranumit „Balaurul Dobrogean”, șarpele poate atinge 2 metri lungime;
  • În anul 1980, la Sf. Gheorghe a fost capturat cel mai mare pește din Delta Dunării, un morun de aproape 890 de kg. De altfel, morunul este cel mai mare pește de apă dulce din lume, frecvent întâlnit în Delta Dunării. Ajunge la aceste dimensiuni impresionante, deoarece poate trăi până la 100 de ani.

Toate informațiile despre Delta Dunării regăsite mai sus te ajută să înțelegi care este importanța acestei destinații, însă cel mai bine vei descoperi acest paradis natural la fața locului.

Nu uita să ții cont de întregul ecosistem natural existent aici, respectiv să contribui la protejarea locurilor pe care le vizitezi în Delta Dunării.

Surse foto: Dolphin Camping