Delta Dunării este destinația ideală pentru o vacanță memorabilă alături de cei dragi.

Această regiune unică, cu peisaje spectaculoase și o biodiversitate bogată, reprezintă doar un fragment din traseul lung al fluviului care străbate Europa, oglindind peisaje diverse, de la câmpii întinse la munți impunători.  

Fluviul Dunărea traversează 10 țări și oferă o panoramă a peisajelor și culturilor europene.

Datorită istoriei sale bogate și influenței semnificative asupra geografiei și economiei regiunilor pe care le străbate, Dunărea a devenit un subiect de studiu atât pentru cercetători, cât și pentru locuitori sau turiști. 

În continuare, vom explora cele mai importante aspecte despre fluviul Dunărea și câteva curiozități fascinante despre acesta. 

  • De unde izvorăște fluviul Dunărea?
  • Harta fluviului Dunărea
  • Traseul Dunării – prin câte capitale trece Dunărea?
  • Dunărea – caracteristici și importanță 
  • Vărsarea Dunării în Marea Neagră 
  • Curiozități despre fluviul Dunărea 

De unde izvorăște fluviul Dunărea?

izvorare fluviul Dunarea
Locul de unde izvorăște Dunărea

De unde izvorăște Dunărea este una dintre cele mai frecvente întrebări despre acest fluviu.

Ei bine, al doilea fluviu ca mărime din Europa, după Volga, Dunărea izvorăște în înălțimile impunătoare ale Munților Pădurea Neagră din Germania, sub vârful Kandel (1241 m).

În parcul castelului Fürstenberg din orașul Donaueschingen, cele două pâraie, Brigach și Breg, își contopesc apele și pornesc într-o călătorie pe un traseu ce se întinde pe aproximativ 2860 km până la Marea Neagră. 

În mijlocul acestui peisaj, în locul din care izvorăște fluviul Dunărea, se găsesc două statui impresionante.

Ambele reprezintă două femei, una simbolizând Europa, mama, iar cealaltă, Dunărea însăși, fiica. Este o scenă plină de simbolism și emoție, mama arătându-i fiicei calea ce o așteaptă să fie parcursă. 

Harta fluviului Dunărea

Harta cu traseul Dunării
Harta cu traseul Dunării

Harta fluviului Dunărea ilustrează traseul întins al acestuia, motiv pentru care a ajuns una dintre cele mai importante artere fluviale din Europa.

Fluviul este unic datorită cursului său îndreptat de la vest la est.

Traseul Dunării – prin câte capitale trece Dunărea?

Peisaj Dunare
Peisaj Dunare

Dunărea străbate și unește patru capitale – Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad – și zece țări europene: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Iugoslavia, România, Bulgaria, Republica Moldova și Ucraina. 

Începând de la izvoarele Dunării până la vărsarea sa în Marea Neagră, fluviul parcurge un traseu plin de peisaje fermecătoare.

De-a lungul timpului, Dunărea și-a croit drumul prin numeroase culmi muntoase ale sistemului alpino-carpatic, precum și prin câmpii întinse sau delte. 

Dunărea – caracteristici și importanță

Statuia ”Chipul lui Decebal”
Statuia ”Chipul lui Decebal”

Fluviul Dunărea este unicul din Europa care are cursul de curgere dinspre vest la est și are un rol important în transportul internațional.

Acesta dispune de o capacitate importantă de transport, iar în fiecare an aduce aproximativ 60 de milioane de tone de aluviuni și 200 de miliarde de metri cubi de apă.  

Dunărea este extrem de importantă pentru navigație, piscicultură și hidroenergie. Mai mult, reprezintă o sursă esențială de apă pentru populație, agricultură și industrie. 

Cursul Dunării în România se întinde pe o lungime de 1075 de kilometri, formând granița cu Serbia, Bulgaria, Republica Moldova și Ucraina.

În plus, pe parcursul traseului său colectează multe dintre râurile țării, cu excepția celor din Dobrogea. 

Deoarece fluviul traversează diverse regiuni naturale, cursul inferior se împarte în patru sectoare ale Dunării:  

  • Baziaş – Porţile de Fier (Defileul Dunării): zona îngustă din regiunea Munților Almăjului este îngustă și poartă numele de „Cazane”; construcția barajului a creat un lac extins, necesar pentru funcționarea hidrocentralei „Porțile de Fier”; 
  • Sectorul Porțile de Fier-Călărași: acesta se află în partea de sud a României, iar Lunca Dunării se întinde pe o lățime de aproximativ 20-25 km; 
  • Sectorul Călărași-Brăila, cunoscut sub numele de „bălțile” Dunării: în acest sector, fluviul se divide în două brațe care înconjoară Insula Mare a Brăilei și Balta Ialomiței, transformate în zone agricole; 
  • Sectorul Brăila-Marea Neagră, numit și Dunărea Maritimă: acesta permite accesul navelor maritime în aval de Brăila; aproape de Tulcea, Dunărea se ramifică în trei brațe: Chilia, Sulina și Sfântu Gheorghe. 

Brațele Dunării

Pelicani pe Dunăre
Pelicani pe Dunăre

Dunărea se varsă în Marea Neagră prin brațe: Chilia, Sulina și Sfântu Gheorghe.

Acestea sunt cele trei brațe principale, fiecare având caracteristicile și importanța sa. În acest proces, se creează cea mai extinsă și mai bine conservată deltă din Europa. 

Recunoscută ca rezervație a biosferei de către UNESCO, Delta Dunării este un ecosistem extrem de divers, ce găzduiește o multitudine de forme de viață atât acvatice, cât și terestre. Descoperă totul despre Delta Dunarii: informatii generale si curiozitati.  

1. Brațul Chilia 

Cursul brațului începe de la Cetatea Chiliei și se îndreaptă spre nord, fiind cel mai nordic braț al Dunării, întinzându-se pe o distanță de aproximativ 120 de kilometri, cu un debit de aproape 60% din totalul fluviului.

Brațul Chilia reprezintă o arteră esențială pentru transport, prin intermediul căruia se susțin activitățile economice ale acestei regiuni, alături de turism.  

Brațul Chilia reprezintă cea mai mare parte a ariei naturale protejate din Delta Dunării. Această zonă este înconjurată de terenuri sălbatice, fiind un adăpost pentru o biodiversitate vastă și impresionantă.

Aici se întâlnesc o varietate de medii naturale – de la păduri de salcie și plop la mlaștini, lacuri și grinduri nisipoase.

De asemenea, zona adăpostește sute de specii de păsări, unde turiștii pot admira coloniile de pelicani, egrete, cormorani, lopătari, stârci și multe alte specii, într-un cadru natural superb. 

Încântă-ți privirea și observa pasarile Deltei! Aici poți admira aproximativ 365 de specii, unele dintre ele rare și fascinante, pentru o experiență de neuitat.

Apa este bogată în nutrienți și susține viața mai multor specii acvatice, printre care sturion și crap, contribuind astfel la susținerea pescuitului tradițional.

De asemenea, acest braț al Dunării este important și pentru navigația comercială, precum și pentru transportul pe apă, având un impact semnificativ asupra economiei și conectivității cu celelalte țări din Europa. 

Lățimea brațului variază între 300 și 700 de metri, iar uneori poate depăși aceste valori. Pe parcursul acestui braț, se succed zone cu un singur canal navigabil (în dreptul grindurilor Stipoc, Chilia și Letea) și zone de bifurcare între grinduri. 

2. Brațul Sfântu Gheorghe 

Acesta este cel mai vechi braț al Dunării și se desfășoară pe un traseu de 112 km, îndreptându-se spre sud-est.

În cursul său, el transportă aproximativ 22% din volumul total de apă și aluviuni, iar adâncimea maximă înregistrată pe acest braț este de 26 de metri.

Lungimea sa navigabilă a fost redusă la 70 km, în urma tăierii a șase meandre, iar la vărsare, formează două insule, cunoscute sub numele de Sacalinul Mic și Sacalinul Mare. Legătura cu laguna Razim este facilitată prin intermediul celor două canale ce se desprind spre sud, Dranov și Dunavat. 

Peisajul mirific, cu plaje extinse și dune de nisip, este habitat pentru o diversitate de specii de plante și animale.

În acest loc, comunitățile de pescari trăiesc în armonie cu natura, respectând tradițiile și contribuind la conservarea biodiversității.

Aici, turiștii au oportunitatea de a experimenta viața autentică de pescar, de a participa la diverse activități ecoturistice și de a încerca preparatele din gastronomia locală. 

3. Brațul Sulina 

Peisaj cu fluviul Dunărea
Peisaj cu fluviul Dunărea

Brațul central al fluviului Dunărea, Sulina, se întinde pe o distanță de 64 de kilometri și este cel mai scurt dintre cele trei brațe.

În urmă cu un secol, a fost regularizat și canalizat pentru facilitarea navigației vaselor maritime. Acesta a suferit modificări în urma lucrărilor de adâncire și corectare a meandrelor, iar lungimea brațului a fost redusă de la 93 km la 64 km și volumul de apă s-a dublat.

Adâncimea minimă a acestui braț al fluviului Dunărea este de șapte metri, iar cea maximă este de 28 de metri. 

Atunci când se varsă în Marea Neagră, aluviunile se depun destul de rapid deoarece apele dulci ale fluviului interacționează cu cele sărate ale mării.

Astfel, s-a format bara de la Sulina, ce poate bloca gura de vărsare. Pentru reducerea acestui efect, s-a construit un dig lung de 10 km, care îndepărtează aluviunile aduse de curenții circulari ai mării.

Brațul Sulina este supus unor lucrări continue de dragare pentru asigurarea navigabilității pentru navele maritime. 

Acest braț al fluviului Dunărea este principala rută navigabilă către Marea Neagră și reprezintă un coridor vital pentru comerțul fluvial european, fiind modernizat pentru a putea sprijini conexiunile comerciale internaționale, însă păstrează și elemente naturale esențiale pentru biodiversitatea Deltei. 

Pe lângă cele trei brațe principale, fluviul Dunărea se mai împarte în: 

  • Brațele Borcea și Ostrov, care se formează în apropierea localității Siliștea; 
  • Brațul Dunărea Veche, care se formează în aval de localitatea Giurgeni; 
  • Brațul Vâlciu este cel mai important dintre brațele de vest și delimitează Balta Brăilei; 
  • Brațul Calia se formează în apropierea satului Gura Gârluței. 

Vărsarea Dunării în Marea Neagră

Vărsarea Dunării în Marea Neagră
Vărsarea Dunării în Marea Neagră

Vărsarea Dunării în Marea Neagră este un fenomen natural ce are un impact ecologic important.

În momentul vărsării, apele dulci ale fluviului Dunărea se amestecă cu apele sărate ale mării, creând condiții unice de viață pentru multe specii marine.

Nutrienții pe care fluviul Dunărea îi depune susțin fitoplanctonul și alimentează întregul lanț trofic marin. În plus, sedimentele aduse de fluviu modelează plajele și grindurile, creând astfel locuri de cuibărit și reproducere pentru păsări și pești.  

Acest proces este vital atât pentru pescuit, cât și pentru turism, contribuind la conservarea biodiversității și la prosperitatea comunităților costiere. 

Bucură-te de experiențe memorabile în Delta Dunării.

Alege cazarea potrivita pentru tine și familia ta!

Curiozități despre fluviul Dunărea

Fluviul Dunărea
Fluviul Dunărea

De-a lungul timpului au apărut multe curiozități despre Dunăre. Iată care sunt cele mai populare:

  • Din ce țară izvorăște Dunărea?

Fluviul Dunărea izvorăște din Germania.

  • Unde se varsă Dunărea?

Fluviul Dunărea se varsă în Marea Neagră, unde formează Delta Dunării.

  • Care sunt principalii afluenți ai Dunării?

Principalii afluenți pe care acest fluviu îi are sunt Iller, Gunz, Sava, Tisa, Morava, Drava, Inn, Cerna, Jiu, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Siret, Prut.

  • Care este adâncimea Dunării?

Adâncimea medie a fluviului Dunărea oscilează între 70 m și 80 m.

  • Care este lățimea Dunării?

Lățimea Dunării variază în funcție de locurile prin care trece. În general, în secțiunile navigabile, lățimea sa poate fi de câteva sute de metri până la un kilometru sau chiar mai mult.

  • Câți kilometri are Dunărea?

Fluviul are o lungime totală de 2860 km, iar dacă ne uităm pe harta Dunării în România, vom observa că se desfășoară pe o lungime de 1075 km.

Alte curiozități despre Dunăre pe teritoriul României:

  • transportă în medie, anual, aproximativ 30 de milioane de tone de aluviuni;
  • adună aproape toată rețeaua hidrografică a țării noastre;
  • are peste 300 de afluenți, iar 96 se află în țara noastră;
  • cele mai mari debite sunt înregistrate în luna mai, iar cele mai mici se înregistrează toamna și iarna;
  • potențialul său hidroenergetic reprezintă aproximativ o pătrime din totalul potențialului hidroenergetic al țării noastre.

Așadar, încă de la intrarea Dunării în România, acest fluviu reprezintă o resursă importantă pentru țara noastră.

Prin diversitatea sa geografică și importanța sa ecologică, Dunărea susține atât economia, cât și turismul.

De aceea, este important să protejăm și să conservăm fluviul Dunărea, asigurându-ne că și generațiile viitoare vor beneficia de el.

Surse foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Surse foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock