Delta Dunării este un paradis natural de care ne putem bucura într-un mod responsabil. Dincolo de locurile cunoscute sau frecventate de majoritatea turiștilor, Delta ascunde comori sălbatice de o frumusețe rară.

Un loc autentic, situat chiar în inima Deltei Dunării, este Pădurea Caraorman.

Prin urmare, dacă vrei să descoperi peisaje naturale subtropicale, planifică o zi de explorare în Pădurea Caraorman. Află tot ce trebuie să știi.

  • Pădurea Caraorman – particularități și curiozități
  • Cum se poate ajunge în Pădurea Caraorman
  • Ce activități interesante poți face în Pădurea Caraorman
  • Ce soluții de cazare găsești în inima Deltei Dunării

Pădurea Caraorman – particularități și curiozități

Pădurea Caraorman este o rezervație naturală strict protejată, care se află pe bancul de nisip – grindul Caraorman, în zona sudică a brațului Sulina.

Din traducerea cuvântului turcesc „kara orman”, înseamnă „Pădurea Întunecată” sau „Pădurea Neagră”. Numele provine de la umbra pe care stejarii impunători și foarte deși reușesc să o facă aici.

Totuși, aici nu vei regăsi o pădure întreagă, așa cum probabil îți închipui, ci mai multe pâlcuri de pădure despărțite de drumuri și cărări nisipoase.

Pe grindul Caraorman se află localizată pădurea și satul cu același nume. Alături de un alt grind cunoscut al Deltei, și anume Letea, grindul Caraorman făcea parte din cordonul de nisip care bloca, cândva, golful Tulcea.

De altfel, pădurea Caraorman și pădurea Letea sunt areale naturale înfrățite, cu destule asemănări geomorfologice. În urmă cu peste 2000 de ani, pe aceste locuri era marea și, pe măsură ce apa a început să se retragă, s-au format insulele de nisip Letea-Caraorman.

În completarea particularităților și curiozităților pădurii Caraorman, descoperă 👉 informatii Delta Dunarii.

Un ghid complet, ușor de parcurs, cu informații utile și multe fotografii care să te facă să pornești în căutarea frumuseților naturale de aici.

Rezervație naturală inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO

Pădurea Caraorman a fost declarată monument al naturii în anul 1940, zonă de interes național în anul 2000 și, fiind parte a Biosferei Deltei Dunării, este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Ca vizitator al acestui loc, conform Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, în Pădurea Caraorman este interzis să:

  • Culegi plantele din flora sălbatică existentă;
  • Capturezi animalele sălbatice din habitatul lor;
  • Tai sau să rupi arborii, puieții sau lăstarii;
  • Campezi și să faci focul;
  • Perturbi liniștea naturii;
  • Lași deșeuri;
  • Faci activități sportive sau cultural-educative.

Flora și fauna din Pădurea Caraorman

Pădurea, care se întinde pe 2250 ha, este caracterizată de foarte mulți stejari spectaculoși, alături de frasini, plopi, dar și specii de plante mediteraneene, ca liane și plante agățătoare.

În Pădurea Caraorman se găsesc liane care ating peste 20 de metri lungime. Este vorba de „periploca graeca”, o specie de liană unică în spațiul european.

Mai mult, primăvara poți vedea și orhidee sălbatice. Cu alte cuvinte, Pădurea Caraorman este un spectacol natural inedit, cu peisaje faunistice subtropicale. Păstrând proporțiile, aici vei găsi o mini-junglă a României.

În privința faunei, există un habitat natural favorabil pentru vulturul codalb. Acesta este una dintre cele mai mari păsări răpitoare din Delta Dunării, fiind protejat de lege.

De asemenea, aici mai poți admira și corbul comun, ciocănitoarea neagră, vidra, șacalul sau iepurele sălbatic. Ca și la Letea, poți vedea cai lăsați liberi în sălbăticie.

Peisaj din Pădurea Caraorman

Stejar din Pădurea Caraorman

Stejar din Pădurea Caraorman

Masa Tăcerii din Pădurea Caraorman

Masa Tăcerii din Pădurea Caraorman

Pădurea Caraorman și legenda Stejarului Îngenuncheat

Punctul de maxim interes al pădurii Caraorman este Stejarul Îngenuncheat. Obiectivul natural este considerat a fi cel mai mare stejar din Delta Dunării.

Vârsta acestuia este de peste 400 de ani, având o circumferință de 4 metri. Poartă acest nume fiindcă ramurile au ajuns până la nivelul solului.

Legenda Stejarului Îngenuncheat dezvăluie povestea de dragoste dintre fata frumoasă a unui om din Crișan și un războinic cazac cunoscut pentru actele sale de vitejie.

Relația de iubire dintre cei doi, care se pregăteau de nuntă, a fost amenințată de un turc, care i-ar fi cerut mâna fetei, dar aceasta l-a refuzat. În cele din urmă, turcul și ajutoarele sale au răpit-o pe fată și au ascuns-o în Pădurea Neagră.

Cazacul Războinic a reușit să îi dea de urmă turcului și s-a luptat cu acesta pe viață și pe moarte pentru a-și salva viitoarea mireasă. Turcul și ajutoarele sale au fost uciși, implorând milă. Ulterior, fata și cazacul au făcut o nuntă de basm.

La scurt timp după nunta lor, pe locul unde au avut loc sângeroasele lupte, a încolțit lăstarul unui stejar care avea să crească într-un mod neobișnuit. În imediata apropiere a Stejarului Îngenuncheat, se află un alt obiectiv important, și anume Fântâna Vânătorilor.

Aceasta este o reproducere a unei sculpturi celebre – „Masa Tăcerii”, de Constantin Brâncuși. Tot aici, vei găsi o fântână cu apă potabilă.

Cele mai spectaculoase dune de nisip din Delta Dunării

În apropiere de satul Caraorman, se regăsesc cele mai spectaculoase dune de nisip din Deltă, unice în țara noastră. Se remarcă, îndeosebi, înălțimile mari ale acestora, de 7 sau chiar 9 metri. În principal, sunt dune lipsite de vegetație, fiind modelate de vânturile care bat în zonă.

Cu toate particularitățile și curiozitățile pe care tocmai le-ai descoperit mai sus, pădurea Caraorman este un loc unic în Delta Dunării. În continuare, află cum se poate ajunge aici și ce activități interesante poți practica.

Dune de nisip în zona Caraorman

Dune de nisip în zona Caraorman

Cum se poate ajunge în Pădurea Caraorman

Spre deosebire de alte locuri ale Deltei, în satul Caraorman se ajunge doar cu barca, de-a lungul canalului Caraorman. De aici, poți porni spre Pădurea Caraorman, care este vizibilă chiar de la marginea satului.

În Pădurea Caraorman se poate ajunge din satul Caraorman, care aparține de comuna Crișan, județul Tulcea. De la Tulcea până în satul Caraorman sunt circa 60 de km de parcurs pe apă. Din Sulina faci cam o oră, iar din Crișan faci cel mai puțin, circa 30 de minute.

În Pădurea Caraorman, se organizează 👉 excursii cu barca din aproape toate zonele importante ale Deltei.

Prin urmare, nimic nu te oprește să admiri peisajele sălbatice ale acestor ținuturi naturale uimitoare, de pe deck-ul bărcii, unde toate zgomotele urbane se pierd în susurul apei.

Ce activități interesante poți face în Pădurea Caraorman

Pădurea Caraorman înseamnă locuri mai puțin turistice din inima Deltei Dunării, cu peisaje naturale sălbatice inedite. Pe lângă un traseu de exploatare prin pădure, nu rata experiența culinară a satului Caraorman.

Traseu de explorare a pădurii Caraorman

Este important să faci traseul de explorare alături de un ghid, care știe toate părțile pădurii, precum și poveștile și detaliile legate de această destinație sălbatică. Cărările pădurii Caraorman, unele sub forma unor adevărate labirinturi, te conduc către peisaje naturale unice în țara noastră.

Sunt disponibile trasee de explorare tip safari, cu mașini de teren, dar și într-un stil mai tradițional, cu o căruță trasă de un tractor. Este singurul loc din România unde poți avea parte de o experiență tip safari.

În pădurea Caraorman se poate ajunge și pe jos, însă nu recomandăm asta, mai ales celor care vin pentru prima dată aici. De exemplu, primăvara terenul poate fi inundat, iar vara sunt temperaturi mult prea mari.

Indiferent de alegere, experiența este una foarte interesantă, cu peisaje care se schimbă de la o clipă la alta. Dunele de nisip și pădurea subtropicală cu liane formează peisaje cu adevărat fascinante.

Drum prin Pădurea Caraorman

Drum prin Pădurea Caraorman

Birdwatching

Odată ajuns în Pădurea Caraorman, vei sesiza liniștea instalată aici. Din când în când, ciripitul păsărilor și susurul frunzelor îți reamintesc de conexiunea stabilită cu natura sălbatică existentă aici.

În liniștea pădurii Caraorman, poți face activități de observare a păsărilor. Așadar, pentru ornitologi și pasionați de birdwatching, pădurea este un paradis natural de neratat.

Experiența satului Caraorman

Situat în inima Deltei Dunării, satul Caraorman este printre puținele sate tradiționale care și-a păstrat farmecul de altădată. Este o comunitate simplă, cu case frumos conservate, ce poate fi descoperită străbătând în liniște ulițele cu nisip fin.

În zona portului, se află încă ruinele peisajului industrial al vremurilor comuniste. În Caraorman, se dorea înființarea unui centru pentru exploatarea nisipului cuarțos de origine marină, alături de o fabrică de sticlă. În cele din urmă, a rămas un proiect nefinalizat și abandonat.

Localnicii sunt foarte ospitalieri, prin urmare nu rata bucătăria pescărească caracteristică rușilor lipoveni și haholilor – o mică populație de origine ucraineană, care mai are rădăcini în aceste locuri pitorești ale Deltei.

Îți recomandăm storceagul și preparatele gustoase din crap și caras. Și gogoșile sunt absolut delicioase. Așadar, la întoarcerea din Pădurea Caraorman, oprește-te la un desfăț culinar, cum numai în inima Deltei găsești!

Ce soluții de cazare găsești în inima Deltei Dunării

În inima Deltei Dunării, găsești mai multe soluții de cazare, în funcție de preferințe și buget. De exemplu, te poți orienta către Crișan, comuna cea mai apropiată de satul Caraorman, sau Sulina, cel mai important oraș al Deltei Dunării.

Dacă vrei un spațiu de cazare amplasat în mijlocul naturii, 👉 cazare Dolphin Camping este locul perfect pentru tine.

Aflat în Sfântu Gheorghe, la câțiva pași de plajă, mare și Dunăre, ai căsuțe și locuri de campare cu cortul, unde liniștea și aerul curat sunt incluse în preț.

În plus, ne-am gândit la foarte multe activități și experiențe pentru tine și cei dragi, astfel încât să nu ai nici măcar o secundă de plictiseală.

Cazare în căsuțe - Dolphin Camping

Cazare în căsuțe - Dolphin Camping

Zonă de corturi - Dolphin Camping