Una dintre comorile naturale ale Dobrogei se găsește în localitatea Turcoaia, situată la poalele Munților Măcin; este vorba despre Lacul Iacobdeal, un punct de atracție cum nu este altul în România. 

  • Originea Lacului Iacobdeal
  • Cum ajungi la Lacul Iacobdeal din Turcoaia
  • De ce să vizitezi Lacul Iacobdeal

Originea Lacului Iacobdeal

Lacul din Măcin, pe care localnicii l-au denumit „La fântână” sau Lacul Turcoaia, este un lac artificial, ce s-a format într-un bazin rezultat în urma extracției de piatră. Cândva, pe dealul Iacobdeal din Măcin, a existat o carieră de granit. 

Exploatarea carierei din Turcoaia a dus la formarea unui lac unic în România. Astfel, a devenit o atracție turistică inedită pentru cei ce se aventurează în explorarea Munților Măcinului.

Se pare că, din locul acoperit în prezent de apă, se extrăgea un granit foarte dur, iar pentru a reuși acest lucru, au fost excavate galerii în interiorul masivului stâncos. Lacul s-a format, așadar, odată cu atingerea, prin excavare, a pânzei freatice. Acesta este situat la o altitudine de 110 m.

Se pare că utilajele utilizate pentru extracția granitului au rămas în cavitate și nu au putut fi scoase, din cauza creșterii rapide a nivelului apei. 

Imaginea lacului format ulterior seamănă cu aceea a unui lac glaciar, datorită rocii de granit ce delimitează apa. Izvoarele și precipitațiile sunt sursele de alimentare a Lacului Iacobdeal, iar adâncimea lacului este de aproximativ 50 m.

Flora și fauna

Deși în zonă poți observa diferite specii de păsări, dar și specii vegetale, în ce privește fauna acvatică a Lacului Iacobdeal, aceasta este redusă, din cauza radioactivității rocii de granit. Aceasta este alcătuită din cuarț și feldspat, însă conține și radon.

Astfel, procesul atipic de formare a întinderii de apă face ca, deși se află în apropierea Deltei Dunării, unele specii de plante și animale să nu se regăsească aici.

De fapt, în Munții Măcinului, cel mai vechi lanț muntos din țara noastră, putem întâlni vegetație naturală de stepă. Este, de altfel, singurul loc din Balcani unde se găsește acest tip de vegetație. 

Cum ajungi la Lacul Iacobdeal din Turcoaia

Pentru a ajunge la lac, urmează drumul DN22D Măcin-Cerna, în direcția comuna Turcoaia, pe DJ222H, pe o distanță de 2,5 km până la intersecție, după care virezi la stânga și continui aproximativ 3 km. Drumul este relativ ușor, deși nu există indicatoare care să te ghideze, de pe DN22D.

Drumul național este în condiții foarte bune, iar odată ce virezi spre stânga, vei continua pe un drum pietruit. Cu toate acestea, ruta este accesibilă. 

Pentru a ajunge chiar pe malul lacului, va trebui să mergi aproximativ 200 m pe jos, deoarece nu se permite accesul mașinilor în zonă.

Ca punct de reper, vei observa, în drumul spre lac, rămășițele fostei cariere de granit. 

Lake Iacobdeal, formed by granite excavations

Lacul Iacobdeal, format în urma excavărilor de granit

De ce să vizitezi Lacul Iacobdeal

Peisajul uimitor, creat de lacul care se întinde pe aproape un hectar, te lasă pur și simplu fără cuvinte. În zilele senine, nuanța de smarald este predominantă și îți vine în minte imaginea unui lac glaciar.

Acest loc splendid a devenit o atracție turistică inedită pentru numeroși călători dornici de experiențe relaxante în natură. Deconectarea de agitația urbană capătă cu adevărat sens în acest loc, unde toate activitățile pe care le poți încerca au legătură cu natura. 

Dacă te încumeți, poți face drumeții pe malurile abrupte ale lacului ori poți opta pentru a te relaxa la o plimbare cu barca, folosind vâsle. Totodată, poți opta pentru o experiență inedită sau poți explora peștera care duce la apă.

grota spre lacul macin

Tunelul cu priveliște spre lac

Autenticitatea locului

Odată ajuns pe malul lacului, vei observa că este format din rocă, iar aspectul este asemănător unei cuve, datorită pereților abrupți din granit. Acest peisaj rigid contrastează cu verdele-smarald al apei.

Pe lângă frumusețea locului, Lacul Iacobdeal este special datorită modului prin care s-a format. În acesta nu se revarsă nicio apă curgătoare și se pare că apa s-a adunat ca urmare a precipitațiilor abundente. În urma ploilor și a zăpezilor, apa s-ar fi infiltrat în pământ și ar fi format un strat impermeabil de argilă. Astfel, nivelul apei rămâne constant, neexistând canale de scurgere; rezultatul este un cadru natural mirific, ce a dat naștere unui ecosistem care include specii de plante și animale. 

Facilități de relaxare

Dacă intenționezi să incluzi Lacul Iacobdeal pe lista obiectivelor de bifat în vacanță, atunci este bine să știi că vei găsi suficiente facilități în apropiere. Pe lângă lac se află  foișoare pentru grătar, zone de campare, zone de picnic, plajă, terase, pentru a explora și a te bucura de o locație de vis.

Întreaga zonă a Dobrogei este ofertantă, în materie de turism de relaxare. Descoperă frumusețile Deltei și completează-ți această experiență inedită, cu o cazare ce te îmbie să devii, pentru câteva zile, de-al locului.

Odată cu prima vizită la Lacul Iacobdeal din Tulcea, te vei convinge, dacă mai aveai cumva dubii, de ce merită să apreciezi în mod responsabil peisajul pe care îl oferă această locație splendidă. Cu întinderea sa vastă de verdeață, fauna diversă și nuanțele de smarald ale apei, Lacul Iacobdeal oferă o experiență cu adevărat captivantă și de neuitat pentru iubitorii de natură.

lacul iacobdeal imagine cu drona

Lacul Iacobdeal din Turcoaia, denumit și “Lacul de smarald”

Conservarea acestei bijuteri naturale este de o importanță majoră, pentru a păstra intacte biodiversitatea și frumusețea locului.

Iar dacă tot ajungi prin Dobrogea, se cuvine să-ți rezervi câteva zile și pentru a vedea ce are Delta Dunării de oferit. 

Delta Dunării este o destinație-experiență. Tot ce trăiești aici ar putea fi foarte diferit de ritmul tău cotidian. Alege să simți pentru câteva zile spiritul Deltei, ce se regăsește în orice, de la cazările autentice și gastronomia specifică până la excursiile cu barca.

Lacul Iacobdeal este administrat în regim privat, iar persoanele care vor să se bucure de peisajul fascinant al acestuia vor achita taxa în valoare de 5 lei.

Ce mai poți face în apropiere

Dobrogea se laudă cu numeroase destinații inedite și, poate cel mai surprinzător lucru despre această zonă a țării, găzduiește polul distracției estivale, dar și esența spiritul nomad al relaxării în natură. 

Așadar, în excursia ta prin Dobrogea, nu rata următoarele obiective turistice:

Delta Dunării: Inclusă în patrimoniul UNESCO, Delta Dunării este unul dintre cele mai importante obiective turistice din România. Peisajul, gastronomia locală, cazările inedite, vegetația și fauna specifice fac din acest loc un mic paradis pe care merită să îl vizitezi măcar o dată în viață. 

Pe apă sau pe uscat, Delta Dunării este o destinație ofertantă, când vine vorba de vacanță. Iar dacă alegi cazarea potrivita, vei avea ocazia să descoperi natura în toată splendoarea ei.

Cetatea Histria: este cunoscută ca fiind prima așezare urbană de pe teritoriul țării noastre, fiind inclusă în Patrimoniul European. Zidul ce înconjura așezarea grecească era cu adevărat impresionant: doar pe partea vestică a zidului cetății se regăseau 10 turnuri și două porți. Cetatea era alimentată cu apă, cu ajutorul unor conducte de peste 20 de kilometri, iar străzile erau pavate cu piatră. 

Orașul Constanța: un oraș multicultural, plin de viață, situat la țărmul Mării Negre. Este un oraș-port și un punct economic important pentru țara noastră. Cazinoul, delfinariul, stațiunea Mamaia, Lacul Siutghiol sunt câteva din locurile pe care le poți vizita în Constanța.

Așadar, de la explorarea naturii de pe marginea lacului până la observarea viețuitoarelor ce habitează zona, momentele petrecute aici îți bucură spiritul. Astfel, Lacul Iacobdeal devine destinația perfectă pentru cei ce caută o conexiune profundă cu natura și o experiență cu adevărat autentică.

Sursa foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock